crafted by photobiz

Media and Awards

2016 Trends International Design Award Winner

The original Californian Bungalow is within a Conservation Area and required a massive renovation to restore its glory. The brief called for a spacious, yet modest in proportion, family home. It required an open-plan living and light filled interiors, a home that will be a delight to entertain in, all year round and have a strong connection between the indoors and outdoors. Respect for the past teamed with a modern approach, were the key elements for success to this project. From the street, this house still reads as a modest single storey house, were the lovely Californian Bungalow façade was restored. Once you walk in you get a glimpse to the open space living area and the rear garden. The house responds to the gently sloping site as it steps down between the front bedrooms and media room of the existing house, to the living space and kitchen, at the rear. Connecting the two areas is an internal courtyard, which maximises the northerly sunshine into the living areas and the upper parents retreat. The kitchen and the living room seamlessly connect to the undercover deck area, allowing direct interaction with the outdoor living and recreational spaces. The poolside fire pit and landscape garden, made use of the sandstone foundation from the existing house and are a focal point for the outdoor space. It presents a traditional, yet timeless aesthetic with a material palette of earthy tones, natural colours and textures, forming a relationship between the dwelling and the landscaped garden. A design of open space and sensitivity to location and surrounding context, transformed this house into a light filled home with plentiful space and functional indoor – outdoor living.